Science GK Quiz Questions Answer for 3rd 4th and 5th Class

Important of Science General Knowledge Questions and Answers:

Science GK Quiz Questions Answer: Hello Students! We hope you are doing well. As you know science is a very important part of our life and its basic knowledge must be required to everyone. So, In this particular article our team trying to collect a huge number of simple Science quiz for class 3rd, Science quiz for Class 4th and Science quiz for class 5th. Now, you can easily check your basic science knowledge by taking these online science quiz questions test. If you get a maximum score then you crack the online science GK test but if you are unable to give the right answers don’t worry we are also sharing the current answers of each question. So, carefully read and learn these following science GK for quiz 3rd class, science GK questions for 4th class, and science GK questions for 5th class.

Simple Science Quiz General Knowledge GK Questions Answers for Class 3rd, 4th and 5th :

Q. 1. What is the natural source of energy in the Earth?
a) Water
b) Sun
c) Air
d) None of these
Ans: Sun

Q. 2. What is the Chemical symbol of Calcium?
a) C
b) Cd
c) Ca
d) Ce
Ans: Ca

Q. 3. The chemical symbol of Chlorine is?
a) Cl
b) Cm
c) Cf
d) Co
Ans: Cl

Q. 4. Chemical Symbol of Iron is?
a) Fe
b) F
c) Ir
d) Fm
Ans: Fe

Q. 5. Chemical Symbol of Mercury is?
a) Ho
b) Hg
c) Hs
d) Hf
Ans: Hg

Q. 6. The chemical symbol of Iodine is?
a) Id
b) I
c) Ir
d) None of these
Ans: I

Q. 7. Chemical Symbol of Sodium is?
a) Nd
b) Na
c) Nb
d) Ne
Ans: Na

Q. 8. Chemical Symbol of Lead is?
a) Pa
b) P
c) Pb
d) Pd
Ans: Pb

Q. 9. Chemical Symbol of Radium is?
a) Rb
b) Ra
c) Re
d) None of these
Ans: Ra

Q. 10. The chemical symbol of Silicon is?
a) Si
b) Sr
c) Sg
d) Sm
Ans: Si

Q. 11. The chemical symbol of Titanium is?
a) Th
b) Tl
c) Ti
d) None of These
Ans: Ti

Q. 12. The chemical symbol of Uranium is?
a) Ur
b) U
c) Ue
d) None of these
Ans: U

Easy Science Quiz for Class 3rd and Science Quiz for Class 4th

Q. 1. Which animals are carnivores?
a) Lion
b) Elephant
c) Cow
d) None of These
Ans: Lion

Q. 2. Which animals are herbivorous?
a) Dog
b) Lion
c) Goat
d) None of these
Ans: Goat

Q. 3. Which animals are omnivores?
a) Bull
b) Tiger
c) Pig
d) None of These
Ans: Pig

Important Science Quiz Questions and Answers for Class 3rd and 4th

Q. 1. True or false? Lions are herbivores.
Ans: False

Q. 2. True or false? Lions are Carnivores.
Ans: True

Q. 3. True or false? Tigers are Carnivores.
Ans: True

Q. 4. True or false? Wolff is Carnivores.
Ans: True or false? True

Q. 5. True or false? Cat are Carnivores.
Ans True

Q. 6. True or false? Rat are Herbivores.
Ans: False

Q. 7. True or false? Horses are Herbivores.
Ans: True

Q. 8. True or false? Cows are Herbivores.
Ans: True

Q. 9. True or false? Rhinoceros are Omnivores.
Ans: False

Q. 10. True or false? Sheep are Omnivores.
Ans: False

Simple Science GK Quiz for Class 4th and Science GK Quiz for Class 5th

Q. 1. What is the short form of Deoxyribonucleic Acid?
Ans: “DNA”

Q. 2. What is the short form of Polyvinyl Chloride?
Ans: PVC

Q. 3. What is the short form of Compressed Natural Gas?
Ans: CNG

Q. 4. What is the short form of Liquefied Petroleum Gas?
Ans: LPG

Q. 5. What is the short form of Tuberculosis?
Ans: TB

Q. 6. What is the short form of Bacillus Calmette-Guerin?
Ans: BCG

Q. 7. What is the short form of the Atomic Mass Unit?
Ans: AMU

Q. 8. What is the short form of Standard Temperature and Pressure?
Ans: STP

Q. 9. What is the short form of the Intensive Care Unit?
Ans: ICU

Q. 10. What is the short form of Ribose Nucleic Acid?
Ans: RNA

Important GK Quiz Questions and Answers Based on Science

Q. 1. Who invented the Jet engine?
Ans: Hans von Ohain

Q. 2. When was Jet engine invented?
Ans: 1930

Q. 3. Who invented the Atomic Theory?
Ans: John Dalton

Q. 4. Who is the father of atomic theory?
Ans: John Dalton

Q. 5. Who is the inventor of Neutron?
Ans: James Chadwick

Q. 6. Who discovered cathode?
Ans: Boris Grabovsky

Q. 7. Who is the inventor of nuclear energy?
Ans: Enrico Fermi

Q. 8. Who is the father of nuclear energy?
Ans: Ernest Rutherford

Q. 9. Who discovers the cell wall?
Ans: Robert Hooke

Q. 10. Who discovered the Microscope?
Ans: Zacharias Janssen

Easy Science GK Questions With Answers for Class 3rd, 4th and 5th

Q. 1. The Study of insects is called?
Ans: Entomology

Q. 2. What is the study of Animals called?
Ans: Zoology

Q. 3. What is the study of plants called?
Ans: Botany

Q. 4. What scientist studies plants and animals?
Ans: Biology

Q. 5. What is the study of Embryos called?
Ans: Embryology

Q. 6. What is the study of viruses called?
Ans: Virology

Q. 7. The study of birds is called?
Ans: Ornithology

Q. 8. Study of fungi is known as?
Ans: Mycology

Q. 9. Study of bacteria is known as?
Ans: Bacteriology

Q. 10. Who gave the name virus?
Ans: Martinus Beijerinck

Important GK Science Questions and Answers Class 3rd, 4th and 5th

Online Basic Science Quiz Questions Answers for Class 3rd, 4th and 5th

CBSE Simple GK Science GK Questions Answers for 3rd, 4th and 5th Class

Basic Science Quiz Questions Answers for Class 3rd, 4th and 5th

Note: if you have any kinds of doubt regarding these science questions then you can easily write to us and we will surely response on your query as soon as possible with a suitable way.

For more Science Questions and Answers List:

Science Questions for Kindergarten or Science Trivia Questions for Kindergarten

Science Quiz Questions Answer for 6th 7th and 8th Class

GK Questions for Class 1 to 8 with Answers in English

General Science in Hindi GK Questions And Answers

Samanya Gyan in Hindi 2019-2020 Questions Answers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *