Rajasthan Current GK Questions Answers 2019-2020

Rajasthan Current GK 2019: List of Rajasthan Current Affairs GK 2019 Questions and Answers:

Rajasthan Current Affair GK 2019: In this education era most of the peoples always wants to increase their knowledge in various fields. Now in this section, we are trying to provides a huge number of Rajasthan Current GK questions in Hindi because as we know, Rajasthan Current GK or Rajasthan Current Affairs Questions are relevant for almost all government entrance exams in Rajasthan State like Public Services Examinations and other various exams. Now, in this section, we are trying to attempt to collect all the important Rajasthan current affairs GK or Rajasthan Current GK with regards to Rajasthan State. However, all the individual readers should note these Rajasthan Current GK Quiz or Rajasthan Current Affairs Questions and Answers and practice on it for upcoming State government entrance exams.

Rajasthan Current GK Questions on Politics 2019-2020:

Q. 1. Who is the current CM of Rajasthan State?
a) Bhairon Singh Shekhawat
b) Ashok Gehlot
c) Vasundhara Raje
d) None of These
Ans: Ashok Gehlot

Q. 2. Ashok Gehlot belongs to which political party of India?
a) INC (Indian National Congress)
b) BJP (Bharatiya Janata Party)
c) SP (Samajwadi Party
d) BSP (Bahujan Samajwadi Party)
Ans: INC (Indian National Congress)

Q. 3. Who is the current Deputy Chief Minister in Rajasthan State?
a) Ashok Shankarrao Chavan
b) Sachin Pilot
c) Rahul Gandhi
d) Ashok Gehlot
Ans: Sachin Pilot

Q. 4. How many seats are won by the BJP in Rajasthan Assembly Election 2018?
a) 73 Seats
b) 75 Seats
c) 79 Seats
d) 70 Seats
Ans: 73 Seats

Q. 5. How many seats are won by the INC in Rajasthan Assembly Election 2018?
a) 112 Seats
b) 103 Seats
c) 99 Seats
d) 105 Seats
Ans: 99 Seats

Q. 6. How many seats are won by the BSP in Rajasthan Assembly Election 2018?
a)7 Seats
b) 6 Seats
c) 5 Seats
d) None of These
Ans: 6 Seats

Q. 7. Who is the current Governor of Rajasthan State?
a) Kalyan Singh
b) Sachin Pilot
c) Ashok Gehlot
d) None of These
Ans: Kalyan Singh

Q. 8. How many seats are there in Rajasthan Legislative Assembly?
a) 205 Seats
b) 112 Seats
c) 200 Seats
d) None of These
Ans: 200 Seats

Q. 9. Who is the Education Minister of Rajasthan State?
a) Govind Singh Dotasara
b) Mamta Bhupesh
c) Arjun Singh Bamnia
d) None of These
Ans: Govind Singh Dotasara

Q. 10. Who is the Industry minister of Rajasthan State?
a) Master Bhanwar Lal Meghwal
b) B D Kalla
c) Parsadi Lal
d) None of These
Ans: Parsadi Lal

Miscellaneous Rajasthan Current GK Questions 2019-2020:

Q. 1. Which is the State Dance of Rajasthan State?
a) Ghoomar
b) Bharatnatyam
c) Kuchipudi
d) Kathak
Ans: Ghoomar

Q. 2. Which is the State Bird of Rajasthan State?
a) Green Peafowl
b) Godawan
c) Phasianidae
d) None of These
Ans: Godawan

Q. 3. Which is the State Game Rajasthan?
a) Cricket
b) Basketball
c) Hockey
d) None of These
Ans: Basketball

Q. 4. Which is the State Flower Rajasthan?
a) Rose
b) Rohida
c) Lotus
d) None of these
Ans: Rohida

Q. 5. Which is the Largest city in Rajasthan State?
a) Sri Ganganagar
b) Jaipur
c) Kota
d) Udaipur
Ans: Jaipur

Q. 6. What is the Area rank of Rajasthan State in India?
a) 1st Rank
b) 3rd Rank
c) 5th Rank
c) 2nd Rank
Ans: 1st Rank

Q. 7. When we celebrate Rajasthan day?
a) 27 January
b) 30 May
c) 30 March
d) 29 February
Ans: 30 March

Q. 8. What is the formation date of Rajasthan State?
a) 26 January 1948
b) 30 March 1949
c) 20 March 1947
d) None of These
Ans: 30 March 1949

Some Other Important GK Question on Rajasthan State:

Q. 1. Where is the Keoladeo National Park located?
Ans: Bharatpur

Q. 2. Which is the Largest city of Rajasthan?
a) Jaipur

Rajasthan Wildlife

Monuments in Rajasthan

Lakes & Gardens in Rajasthan

Q. 1. Which river is also known as Van Ki Asha’ (Hope of the forest)?
Ans: Banas

Religious Sites in Rajasthan

Fairs and Festivals in Rajasthan

Rajasthan History GK Question

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *