List of Governors of Reserve Bank of India (RBI) GK Questions and Answer

List of Governors of Reserve Bank of India (RBI) 1935 to 2019 | GK Questions on RBI Governors of India (Present RBI Governors GK Quiz Questions and Answers):

The Reserve Bank of India is commonly known as the “RBI” and it is the highest monetary authority of the government of India. The RBI (Reserve Bank of India) establishment in the year of 1935, by the British colonial government. As we know, the first Governor of Reserve Bank of India was British banker, Osborn Smith, while C.D. Deshmukh was the first Indian Governor of RBI. In the present time, Shashikant Das is the Governor of Reserve Bank of India (RBI).

List of Important GK Quiz on RBI Governors of India (List of RBI Governors GK Quiz Questions Answers):

Q. 1. Who was the first RBI governor of India after the independence of India?
a) Osborne Smith
b) C. D. Deshmukh
c) James Brend Taylor
d) None of These
Ans: C. D. Deshmukh

Q. 2. Who was the first RBI governor of India before the independence of India?
a) Osborne Smith
b) C. D. Deshmukh
c) James Brend Taylor
d) None of These
Ans: Osborne Smith

Q. 3. Who was the third RBI governor of India?
a) K. G. Amgaonkar
b) Benegal Rama Rao
c) C. D. Deshmukh
d) None of These
Ans: C. D. Deshmukh

Q. 4. What is the total Tenure of Osborne Smith as RBI Governor?
a) 1st April 1935 to June 30th, 1937
b) 10th April 1922 to March 30th, 1930
c) 25th March 1935 to February 20th, 1937
d) None of These
Ans: 1st April 1935 to June 30th, 1937

Q. 5. What is the total Tenure of C. D. Deshmukh as RBI Governor?
a) 21st July 1944 to 30 March 1948
b) 11th August 1943 to 30th June 1949
c) 21st January 1945 to 30th June 1948
d) None of These
Ans: 11th August 1943 to 30th June 1949

Q. 6. Who is the 15th RBI governor of India?
a) Amitabh Ghosh
b) Manmohan Singh
c) I.G. Patel
d) None of These
Ans: Manmohan Singh

Q. 7. Who is the 20th RBI governor of India?
a) Y. V. Reddy
b) C. Rangarajan
c) Bimal Jalan
d) None of these
Ans: Bimal Jalan

Q. 8. Who is the 23rd RBI governor of India?
a) Raghuram Rajan
b) Urjit Patel
c) Bimal Jalan
d) None of these
Ans: Raghuram Rajan

Q. 9. Who is the current RBI governor of India?
a) Urjit Patel
b) Shashikant Das
c) Raghuram Rajan
d) None of These
Ans: Shashikant Das

Q. 10. What is the total Tenure of Urjit Patel as RBI Governor?
a) 11th September 2015 to 9th December 2017
b) 6th September 2016 to 11th March 2018
c) 4th September 2016 to 11th Dec.2018
d) None of These
Ans: 4th September 2016 to 11th Dec.2018

GK Questions on RBI Governors of India (List of RBI Governors GK Quiz Questions Answers)

Q. 1. Who is the second RBI governor of India?
a) James Brend Taylor
b) Osborne Smith
c) Benegal Rama Rao
d) None of These
Ans: James Brend Taylor

Q. 2. When did Shaktikanta Das take charge of RBI governors?
a) 15th April 2018
b) 11th January 2018
c) 11 March 2019
d) 12th December 2018
Ans: 12th December 2018

Q. 3. When did Urjit Patel take charge of RBI governors?
a) 8th March 2016
b) 4th September 2016
c) 10 May 2015
d) None of These
Ans: 4th September 2016

Q.4. When did C. D. Deshmukh take charge of RBI governors?
a) 11th August 1943
b) 10th July 1944
c) 11th August 1940
d) 20th September 1938
Ans: 11th August 1943

Q. 5. When did Dr. Manmohan Singh take charge of RBI governors?
a) 1st April 1982
b) 28th September 1981
c) 16th September 1982
d) 5th November 1984
Ans: 16th September 1982

Q. 6. When did K. G. Amgaonkar take charge of RBI governors?
a) 23rd November 1957
b) 3rd September 1957
c) 14th January 1957
d) None of These
Ans: 14th January 1957

Q. 7. Where is the headquarter of RBI of India?
a) Bangalore
b) Mumbai
c) Delhi
d) Lucknow
Ans: Mumbai

Q. 8. In which year the RBI Established?
a) 05 April 1930
b) 12 May 1938
c) 01 April 1935
d) None of these
Ans: 1 April 1935

Q. 9. When did Raghuram Rajan take charge of RBI governors?
a) 4th September 2013
b) 01st September 2012
c) 21 October 2013
d) None of These
Ans: 4th September 2013

Q. 10. What is the correct website (official) URL of RBI?
Ans: https://rbi.org.in/

List of RBI Governor of India (List of Governor of Reserve Bank of India):

S.N. Governor Name Total Tenure
1 Osborne Smith 1st April 1935 to June 30th, 1937
2 James Brend Taylor 1st July 1937 to 17th February 1943
3 C. D. Deshmukh 11th August 1943 to 30th June 1949
4 Benegal Rama Rao 1st July 1949 to 14th January 1957
5   K. G. Amgaonkar 14th January 1957 to 28th February 1957
6 H. V. R. Iyengar 1st March 1957 to 28th February 1962
7 P. C. Bhattacharya 1st March 1962 to 30th June 1967
8 L. K. Jha 1st July 1967 to 3rd May 1970
9 B. N. Adarakar 4th May 1970 to 15th Jun 1970
10 S. Jagannathan 16th June 1970 to 19th May 1975
11 N. C. Sen Gupta 19th May 1975 to 19th August 1975
12 K. R. Puri 20th August 1975 to 2nd May 1977
13 M. Narasimhan 3rd May 1977 to 30th November 1977
14 I.G. Patel 1st December 1977 to 15th September 1982
15 Manmohan Singh 16th September 1982 to 14th January 1985
16 Amitabh Ghosh 15th January 1985 to 4th February 1985
17 R. N. Malhotra 4th February 1985 to 22nd December 1990
18 S. Venkatraman 22nd December 1990 to 21st December 1992
19 C. Rangarajan 22nd December 1992 to 21st November 1997
20 Bimal Jalan 22nd November 1997 to 6th September 2003
21 y. V. Reddy 6th September 2003 to 5th September 2008
22 D. Subbarao 5th September 2008 to 4th September 2013
23 Raghuram Rajan 4th September 2013 to 4th September 2016
24 Urjit Patel 4th September 2016 to 11th Dec.2018
25                   Shashikant Das From 12 Dec.2018

For More Quiz visit here:

List of Governor of Tamilnadu State and GK Questions And Answers

Note: if you want to more details and GK questions on RBI Governor of India then you can just write to us in the below comment section. Our backend team surely provides a quick response on your every query.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *