History of Rajasthan Questions Answers

History of Rajasthan: General Knowledge on Rajasthan History/ History of Rajasthan GK Questions:

About Rajasthan History: History is one of the important parts of our life. But in this web article, we are trying to discuss History of Rajasthan. However, most of the peoples already know some basic History of Rajasthan State but most of the peoples don’t know about its deep History of Rajasthan. As we know, the Rajasthan State is one of the most popular parts of India. So, in this particular web section, we are trying to provide quick details about the importance of Rajasthan History. So, with the help of this web article, you can easily increase your Rajasthan History GK (Rajasthan History General Knowledge). In the below section we have mentioned a huge list of History of Rajasthan GK Questions in Hindi (Rajasthan History GK Questions or Rajasthan History GK Quiz) for convenience of understanding the History of Rajasthan. So, Carefully Read this Rajasthan History General Knowledge Questions And Answers (Rajasthan History GK Quiz) and increase your knowledge on History of Rajasthan with fun and integrating ways.

Misleninous Rajasthan History GK Questions:

Q. 1. Where is the Supari Mahal?
a) Nagaur, Rajasthan
b) Jaisalmer, Rajasthan
c) Sri Ganganagar, Rajasthan
d) Sawai Madhopur, Rajasthan
Ans: Sawai Madhopur, Rajasthan

Q. 2. Which is the state bird of Rajasthan?
a) Great Indian Bustard
b) Indian roller
c) Emerald Dove
d) None of These
Ans: Great Indian Bustard

Q. 3. “The Golden city” is the nickname of which district of Rajasthan?
a) Karauli
b) Nagaur
c) Jaisalmer
d) Jaipur
Ans: Jaisalmer

Q. 4. Where is the Capital city of Rajasthan?
a) Alwar
b) Ajmer
c) Jaipur
d) Jaisalmer
Ans: Jaipur

Q. 5. Where is the 84-Pillared Cenotaph (Chaurasi Khambon Ki Chhatri) situated in Rajasthan?
a) Luni
b) Bundi
c) Bikaner
d) None of These
Ans: Bundi

Q. 6. Who was the first chairman of the Rajasthan Public Service Commission?
a) S.K.Ghosh
b) Shri Devi Shankar Tiwari
c) Shri N.R.Chandorkar
d) None of These
Ans: S.K.Ghosh

Q. 7. When was the Rajasthan public service commission comes on existence?
a) August 15, 1950
b) January 26, 1948
c) August 20, 1949
d) July 15, 1950
Ans: August 20, 1949

Q. 8. Where is the Headquarters of Rajasthan State Public Service Commission?
a) Jodhpur
b) Ghoogra Ghati, Ajmer
c) Bikaner
d) Churu
Ans: Ghoogra Ghati, Ajmer

Q. 9. What is the name of popular desert which is located in Rajasthan State?
a) Thar Desert
b) Kalahari Desert
c) Sahara Desert
d) None of These
Ans: Thar Desert

Q. 10. Which is the official language of Rajasthan State?
a) Hindi Language
b) English Language
c) Marwari
d) Jaipuri
Ans: Hindi Language

Q. 11. What is the name of largest lake which is situated in Rajasthan State?
a) Nal Sarovar
b) Sambhar Salt Lake
c) Manasarovar
d) None of These
Ans: Sambhar Salt Lake

Q. 12. Where is Pokharan situated?
a) Jaisalmer District, Rajasthan
b) Bharatpur District, Rajasthan
c) Jodhpur District, Rajasthan
d) None of These
Ans: Jaisalmer District, Rajasthan

Q. 13. How was Rajasthan formerly known?
a) Maratha
b) Indian
c) Rajputana
d) None of These
Ans: Rajputana

Ancient History of Rajasthan (Till 1200 CE)

Medieval History of Rajasthan (1200 A.D. – 1707 A.D)

Modern History of Rajasthan (1707 – 1947 )

Art, Culture & Heritage of Rajasthan History GK Questions

Rajasthan History GK Questions Temples & Mosques

Rajasthan History GK Questions on Battles in Rajasthan

Q. 1. The first battle of Tarain was fought between?
Ans: Prithviraj Chauhan and Mohammad Gori

Q. 2. Who won the battle of Tarain 1191?
Ans: Prithviraj Chauhan

Q. 3. Who won the Second Battle of Tarain?
Ans: Muhammad Gori

Q. 4. The Battle of Ranthambore was fought between?
Ans: Hammir deo and Khilji army under Nusrat Khan

Q. 5. The Battle of Jalore was fought between?
Ans: Alauddin Khilji defeated Kanhad deo

Q. 6. The Battle of Khatoli fought between?
Ans: Rana Sanga and Ibrahim Lodhi

Q. 7. The Battle of Dholpur fought between?
Ans: Rana Sanga and Ibrahim Lodhi

Q. 8. Who won the Battle of Dholpur?
Ans: Rana Sanga

Q. 9. The Battle of Gagron fought between?
Ans: Rana Sanga and Mahmud Khilji of Malwa
Q. 10. Who won the Battle of Gagron?
Ans: Rana Sanga

Q. 11. The Battle of Khanwa fought between?
Ans: Babur and Rana Sanga

Q. 12. Who won the Battle of Khanwa?
Ans: Babur

Q. 13. The Battle of Haldighati fought between?
Ans: Man Singh (the commander of Akbar) and Maharana Pratap

Q. 14. The Battle of Dewair fought between?
Ans: Maharana Pratap and Mughal

Q. 15. The Battle of Malpura fought between?
Ans: Maharaja Sawai Pratap Singh and Daulat Rao Sindhia

Rajasthan History Quiz on Forts & Palaces

Q. 1. Where is the Amber Fort located?
Ans: Jaipur

Q. 2. Where is the Jaigarh Fort located?
Ans: Jaipur

Q. 3. Where is the Nahargarh Fort located?
Ans: Jaipur

Q. 4. Where is the Hawa Mahal located?
Ans: Jaipur

Q. 5. Where is the City Palace located?
Ans: Jaipur

Q. 6. Where is the Jal Mahal located?
Ans: Jaipur

Q. 7. Where is the Jal Mahal located?
Ans: Jaipur, Rajasthan

Q. 8. Where is the Laxmangarh Fort located?
Ans: Sikar, Rajasthan

Q. 9. Where is the Mandawa Fort located?
Ans: Jhunjhunun, Rajasthan

Q. 10. Where is the Lohagarh Fort located?
Ans: Bharatpur, Rajasthan

Q. 11. Where is the Deeg Palace located?
Ans: Bharatpur, Rajasthan

Q. 12. Where is the Ranthambore Fort located?
Ans: Sawai Madhopur, Rajasthan

Q. 13. Where is the Chhattar Mahal or Palace of Towers located?
Ans: Bundi, Rajasthan

Q. 14. Where is the Taragarh Fort located?
Ans: Bundi, Rajasthan

Q. 15. Where is the Vinay Vilas Mahal located?
Ans: Alwar, Rajasthan

Q. 16. Where is the Junagarh Fort located?
Ans: Bikaner, Rajasthan

Q. 17. Where is the Lalgarh Palace located?
Ans: Bikaner, Rajasthan

Q. 18. Where is the Jaisalmer Fort or Sonar Quilla located?
Ans: Jaisalmer Fort or Sonar Quilla, Rajasthan

Q. 19. Where is the Mehrangarh Fort located?
Ans: Jodhpur, Rajasthan

Q. 20. Where is the Umaid Bhawan Palace located?
Ans: Jodhpur, Rajasthan

Q. 21. Where is the Chittaur Fort located?
Ans: Chittaurgarh, Rajasthan

Q. 22. Where is the Rani Padmini’s Palace, located?
Ans: Chittaurgarh, Rajasthan

Q. 23. Where is the Kumbalgarh Fort located?
Ans: Kumbalgarh, Rajasthan

Q. 24. Where is the City Palace located?
Ans: Udaipur, Rajasthan

Q. 25. Where is the Lake Palace located?
Ans: Udaipur, Rajasthan

Q. 26. Where is the Monsoon Palace located?
Ans: Udaipur, Rajasthan

Q. 27. Where is the Juna Mahal located?
Ans: Dungarpur, Rajasthan

Q. 28. Where is the Gagron Fort located?
Ans: Jhalawar, Rajasthan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *