Gujarat GK Quiz Questions and Answers

GK About Gujarat (Gujarat GK Questions and Answers):

GK About Gujarat: As we know, General Knowledge is very important for everyone to what happing in there surrounding and also crack various types of competitive exam. Now, in this section, we are trying to provide quick details About Gujarat GK (Gujarat General Knowledge)which is based on Gujarat geography, History, Politics, famous festival, Important dates, popular places, sports, and religions, etc. If you are interested to know about Gujarat State then you need to learn these following GK About Gujarat, GK for Gujarat (Gujarat State GK Questions).

Gujarat GK Quiz (Gujarat GK Questions and Answers): In this section, our viewer can easily check the Gujarat GK Questions and Answers or Gujarat General Knowledge Questions and Answers. As we already discuss in the above section GK About Gujarat or online Gujarat GK Quiz are very important for everyone for a different purpose. So, we have arranged a huge number of Online Gujarat GK Test questions and answers. Our viewer can easily find the multiple-choice GK questions answers which are based on Gujarat State. Thus, all the viewer can improve their basic General Knowledge on Gujarat State.

Simple GK for Gujarat (Gujarat GK Quiz) based on State Symbols of Gujarat:

Q. 1. The State language of Gujarat is?
Ans: Gujarati

Q. 2. The additional official language of Gujarat State is?
Ans: Hindi

Q. 3. The State Song of Gujarat State is?
Ans: “Jai Jai Garavi Gujarat” by Narmad

Q. 4. The State Animal of Gujarat State is?
Ans: Asiatic lion

Q. 5. The State Bird of Gujarat State is?
Ans: Greater flamingo

Q. 6. The State Flower of Gujarat State is?
Ans: Marigold (Golgotha)

Q. 7. The State Fruit of Gujarat State is?
Ans: Mango

Q. 8. The State Tree of Gujarat State is?
Ans: Banyan

GK for Gujarat Questions and Answers Based on Geography:

Q. 1. The Capital city of Gujarat State is?
Ans: Gandhinagar

Q. 2. The largest city of Gujarat State is?
Ans: Ahmedabad

Q. 3. The total number of Districts in Gujarat State is?
Ans: 33

Q. 4. The total area of Gujarat State is?
Ans: 196,024 km2 (75,685 sq mi)

Q. 5. Area rank of Gujarat State is?
Ans: 6th (According to 2011 census report 7th)

Online Gujarat GK Quiz (Online General Knowledge of Gujarat or Online GK for Gujarat):

Q. 1. Which is the State Dance of State?
Ans: Garba

Q. 2. Where is the Shree Dwarkadhish Temple situated?
Ans: Dwarka, Gujarat

Q. 3. Where is the Shree Somnath Jyotirling Temple situated?
Ans: Veraval, Gujarat

Q. 4. What is the Architectural style of Shree Somnath Jyotirling Temple?
Ans: Hindu temple architecture

Q. 5. Which God is Worshipped in Akshardham temple?
Ans: Lord Krishna

GK for Gujarat (Gujarat State GK Questions and Answers):

Q. 1. What is the Formation date of Gujarat State?
a) 26 January 1958
b) 1 May 1960
c) 15 August 1947
d) 1 July 1955
Ans: 1 May 1960

Q. 2. Which is the first capital of Gujarat State?
a) Ahmedabad
b) Gandhinagar
c) Bhavnagar
d) Jamnagar
Ans: Ahmedabad

Q. 3. Where is the current capital city of Gujarat State?
a) Patan
b) Gandhinagar
c) Rajkot
d) Porbandar
Ans: Gandhinagar

Q. 4. When was the capital of Gujarat shifted to Gandhinagar from Ahmedabad?
a) 1950
b) 1968
c) 1970
d) 1947
Ans: 1970

Q. 5. In which year, Gandhinagar became the capital of Gujarat?
a) 1972
b) 1970
c) 1980
d) 1972
Ans: 1970

Q. 6. Who was the last Hindu ruler of Gujarat
a) Tribhuvanapala
b) Karandev
c) Visaladeva
d) None of These
Ans: Karandev

Q. 7. Which river bank Surat is situated on?
a) Tapti,
b) Ganga
c) Narmada,
d) None of These
Ans: Tapti

Q. 8. In Which year Gujarati Sahitya Parishad established?
a) 1925
b) 1915
c) 1905
d) 1920
Ans: 1905

Q. 9. In Which year Gujarat High Court was established?
a) 1960
b) 1965
c) 1950
d) 1955
Ans: 1960

Q. 10. Who was the first Chief Justice of Gujarat State?
a) Shriman Narayan
b) Sunderlal Desai,
c) Kantilal Desai
d) None of These
Ans: Sunderlal Desai

Gujarat GK Quiz (Gujarat GK Questions in Gujarati): List of Important Gujarat GK Quiz in Gujarati:

Political Gk for Gujarat in English: (Gujarat GK Questions and Answers for Exams):

Q. 1. Who is the current Governor of Gujarat State in 2019 to till now?
a) Anandiben Patel
b) Acharya Dev Vrat
c) Vijay Rupani
d) None of these
Ans: Acharya Dev Vrat

Q. 2. Who is the current Chief Minister of Gujarat State in 2019 to till now?
a) Vijay Rupani
b) Amit Shah
c) Narendra Modi
d) None of These
Ans: Vijay Rupani

Q. 3. Vijay Rupani belongs to which political party?
a) All India Trinamool Congress
b) Indian National Congress
c) BJP (Bharatiya Janata Party)
d) Bahujan Samaj Party (BSP)
Ans: BJP (Bharatiya Janata Party)

Q. 4. Who was the first Chief Minister of State?
a) Balwantrai Mehta Bhavnagar
b) Hitendra Kanaiyalal DesaiOlpad
c) Jivraj Narayan Mehta Amreli
d) None of These
Ans: Jivraj Narayan Mehta Amreli

Q. 5. Jivraj Narayan Mehta Amreli belongs to which political party?
a) Bharatiya Janata Party
b) Bahujan Samaj Party (BSP)
c) Indian National Congress
d) None of These
Ans: Indian National Congress

Q. 6. Who was the first governor of Gujarat?
a) Mehdi Nawaz Jung
b) Shriman Narayan
c) Nityanand Kanungo
d) None of These
Ans: Mehdi Nawaz Jung

Q. 7. Who was the first Chief Justices of the Gujarat High Court?
a) Sunderlal Trikamlal Desai
b) Jaishanker Manilal Shelat
c) Kantilal Thakoredas Desai
d) None of These
Ans: Sunderlal Trikamlal Desai

GK for Gujarat -Gujarat GK Quiz in Gujarati For Competitive Exams:

Q. 1. Who is the longest-serving Chief Minister of Gujarat State?
a) Jivraj Narayan Mehta
b) Narendra Modi
c) Anandiben Patel
d) None of These
Ans: Narendra Modi

Q. 2. In the following, Gujarat State is the largest producer of what?
a) Wheat
b) Milk
c) Mango
d) None of These
Ans: Milk

Q. 3. On which river Sardar Sarovar Dam is built in Gujarat State?
a) Tapti River,
b) Ganga River,
c) Narmada River
d) Sabarmati River,
Ans: Narmada River

Q. 4. On Which year Sabarmati Ashram is built-in Gujarat State?
a) 1927
b) 1920
c) 1917
d) 1925
Ans: 1917

Q. 5. Which city is commonly known as the Diamond City of India?
a) Surendranagar
b) Rajkot
c) Patan
d) Surat
Ans: Surat

Gujarat Gk Questions in Hindi, Current Affairs Quiz in Hindi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *